Carbon3D introduceert CLIP, 25 tot 100 maal sneller printen.
Schijnbaar vanuit het niets verscheen Carbon 3D vandaag op het hoofdpodium van de TED conferentie met een innovatieve aanpak voor polymeer gebaseerd 3D printen. Deze techniek beloofd 3D printen van het prototype karakter naar 3D produceren van producten te brengen.
Continous Liquid interface production (CLIP) combineert zuurstof en licht om een object in een beweging te laten ‘groeien’ uit een poel van UV hars in plaats van laag voor laag. Gelijktijdig met de TED presentatie werd door middel van een de publicatie van een wetenschappelijk artikel in Science magazine, de techniek aan de wetenschappelijke gemeenschap geïntroduceerd.
De Carbon 3D’s CLIP techniek verlegd de lat op 3 manieren:
- Revolutionaire snelheid: 25 – 100 x sneller dan conventioneel 3D printen,
- Productie kwaliteit: Eindproduct met consistente mechanische eigenschappen,
- Materiaal keuze: breed aanbod van polymeren zijn toepasbaar
Hoe werkt het?
Bestaande technieken van 3D printen of additive manufacturing is in de basis herhaaldelijk 2D printen. Dit resulteert in het feit dat 3D geprinte onderdelen vele uren of zelfs dagen in beslag nemen om te produceren. Daarnaast zijn ze vaak mechanisch zwak vanwege de gelaagde structuur.
Door gebruik te maken van een beheersbaar fotochemisch proces in plaats van mechanisch, is Carbon3D’s laag-loze CLIP techniek in staat deze tekortkomingen te overbruggen en digitale 3D modellen razendsnel om te zetten in fysieke objecten.
Zuurstof en licht
Met een zorgvuldige balans van de interactie van UV licht, wat het vormen van fotopolymeren tot stand brengt, en zuurstof, wat deze reactie verhinderd, is CLIP in staat om objecten uit een poel hars te laten groeien met snelheden 25-100 keer sneller dan traditionele 3D printing technieken.
In de hart van de techniek staat een zuurstof doorlatend raamwerk, vergelijkbaar met het materiaal van een contactlens. Door de doorvoer van zuurstof door het raamwerk te controleren ontstaan er een bufferzone van een aantal micron, waarin geen fotopolymerisatie plaats kan vinden. Door vanaf de onderzijde van het raamwerk doorsnede-afbeeldingen te projecteren als een film, verschijnt het object boven de buffer zone in één continue beweging.
Eigenschappen
Traditionele 3D geprinte objecten staan bekend om wisselende mechanische eigenschappen vanwege het laag per laag proces. Vergelijkbaar met producten uit de spuitgieterij, produceert CLIP consistente en betrouwbare mechanische eigenschappen; glad aan de buitenkanten solide aan de binnenkant, onafhankelijk van de richting waarop het object gemaakt is.
Investeringen
Voor de consumenten en bedrijven die sceptisch waren over investeren in 3D printing en 3D produceren zal deze technologische doorbraak een eye-opener zijn. Zij zullen hierin zeker niet alleen staan; al voor de publieke introductie heeft Carbon3D met hulp van de partijen Sequoia Capital en Silver Lake Krafwerk 41 miljoen dollar aan durfkapitaal opgehaald om deze techniek naar een commercieel product te brengen.
16 maart, 2015