Inzet 3D printers versneld opleveringsdatum naar 2026

Als je aan een van de wereldwonderen der architectuur denkt, kom je al snel uit bij de Sagrada Familia van Antonio Gaudi in Barcelona. De Rooms-katholieke kerk die op de Unesco’s wereld erfgoed lijst staat, is wereldwijd bekend vanwege zijn unieke mix van Gotische en Art Nouveau stijlen en zijn exteme complexiteit, zowel aan de binnen als aan de buitenkant. De kerk wordt vandaag de dag vaak omschreven als ‘wiskundig’ en futuristisch, ondanks het feit dat ze is ontworpen rond 1882. Helaas staat de Sagrada Familia ook bekend als een van de langstlopende actieve bouwprojecten ter wereld. Het is 133 jaar geleden dat de bouw ervan begon en de Catalaanse gemeenschap moet nog maar zien of de oplevering een keer tot stand komt.

3D printen

Dankzij toepassing van 3D printen gaat dit allemaal veranderen, volgens een documentaire van de BBC. De technische afdeling van de kerk, belast met de taak om het eeuw durende bouwproject af te ronden, heeft zich tot de laatste technologische innovatie gewend om het project nog binnen ons leven af te ronden. www.bbc.co.uk/programmes/p02m69bt

Segrada_Familia_3Dprint

 

Afronding kerk een complexe taak

Ten tijde van Gaudi’s overlijden in 1926 was de bouw van de kerk maar voor een kwart afgerond. Diverse architecten en bouwteams hebben sindsdien geprobeerd om het af te ronden gebaseerd op de originele ontwerpen van Gaudi. Dit bleek echter een zeer lastige taak gezien de complexiteit van de architectuur en het feit dat veel van Gaudi’s originele geschriften, tekeningen en modellen vernietigd zijn durende de Spaanse Burgeroorlog.

Segrada_Familia_1920

Sneller, duurzamer en goedkoper

Voor de inzet van 3D printers werd het werk verricht door het handmatig maken van prototype modellen. Op basis van het deze modellen worden de echte bouwdelen geproduceerd. Een tijdrovend en kostbaar proces dat een gebed zonder einde leek. Sinds 2001 heeft de kerk’s technische tak echter geïnvesteerd in 3D printers die hen in staat stelde zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp te blijven, terwijl het proces sneller en goedkoper dan ooit was.

Segrada_Familia_2014

Het duurt nu ongeveer 12 uur om een modulair prototype te 3D printen wat nog bewerkt en afgewerkt kan worden. De eindproducten uit de 3D printers zijn direct inzetbaar omdat ze het zelfde gips-achtige eigenschappen hebben als de traditioneel gemaakte modellen. De mogelijkheid om met mensenhand de laatst puntjes op de i te zetten was cruciaal voor het team.

Naast het feit dat de modellen nu in veel sneller tempo gemaakt kunnen worden, zijn de 3D prints veel nauwkeuriger, veroorzaken ze veel minder afval en worden er minder vergissingen begaan.

3dprinting-construction-segrada-familia5Aangezien het  project volledig afhankelijk is van publieke donaties en toegangs gelden, zijn de economische besparingen van cruciaal belang.

Oplevering in 2026?

Het project zonder einde heeft nu een oplever datum voor 2026, maar gelet op de snelheid waarmee 3D printen zich de laatste tijd ontwikkeld, zou deze datum wel eens eerder dan verwacht gehaald kunnen worden.

Misschien is het meest interessante aan de Segrada Familia’s 3D bouw wel, dat Antonio Gaudi een visionair was die vanaf het begin af bereid was om te experimenteren met de laatste technieken. Volgens de website van de Kerk begon de bouw in 1882 op een erg traditionele manier, maar toen Gaudi het een jaar later overnam was hij vastberaden om gebruik te maken van alle mogelijke nieuwe ontwikkelingen zoals treinsporen en kranen om zijn complexe visie te verwezenlijken.

Misschien kunnen we aannemen dat Gaudi ergens nog steeds bij ons is, en dat hij de eerste zou zijn om het gebruik van de 3D printing en de mogelijkheden die het brengt voor architectuur, bouw, kunst en ontwerp, toe te juichen.