HEWLETT PACKARD LANCEERT 3D PRINTTECHIEK

Als een grote speler op het gebied van computer hardware en 2D printen aankondigt om toe te treden tot de 3D printing markt, is dat altijd interessant nieuws. Met de officiële aankondiging en (beknopte) uitleg van de techniek lijkt het erop dat er een nieuwe fase van de volgende revolutie ingegaan word.

HP en 3D printen

3D printen is echter niet volledig nieuw voor HP. In 2010 is er een samenwerking geweest met een leider op het gebied van 3D printing, het bedrijf Stratasys. HP heeft onder de designjet naam Stratasys Uprinters op de markt gezet wat geen commercieel succes is geworden.

Opvallend is dat een andere bekende op de markt, Canon genaamd, zich nu anno 2015 voorziet van een dergelijke samenwerking met een directe concurrent van Statasys; 3D systems.

Is HP beter?

In een gebied waarin diverse spelers al tientallen jaren opereren lijkt het op eerste gezicht een gewaagde uitspraak van HP dat ze zelf met een beduidend betere techniek op de markt gaan komen. Nemen we echter mee dat verschillende technieken uit de 2D printer wereld raakvlakken hebben met 3D printing, dan moet worden geconcludeerd dat op dit vlak HP enorm veel patenten in het bezit heeft die van waarde zijn voor toekomstige 3D printers. Tel hierbij het uitgebreide service en afzetkanaal van de gigant op en we zien we een zeer invloedrijke speler op het gebied van 3D printing op de markt verschijnen.

Niet voor doorsnee consument

Op dit moment gaat de meeste aandacht op het gebied van 3D printen vooral uit naar de desktop 3D printer die bereikbaar is voor de gewone consument. Dit is echter niet het gebied waarop HP zich wil gaan profileren. HP gaat zich met de aangekondigde techniek richten op de industrie en zal daarbij ook een bijbehoren prijskaartje hanteren. Multi Jet Fusion zoals HP het principe genoemd heeft zal niet op een bureau passen maar heeft meer de afmetingen van een aantal wasmachines.

Techniek

Een aantal kenmerken van de Multi Jet Fusion techniek dat door de samenstelling van de verschillende ‘inkt’ te wijzigen er meerdere materialen kunnen ontstaan.

HP-3D-Techniek

Vooralsnog is van de objecten die getoond worden nog onduidelijk wat de daadwerkelijke eigenschappen zijn. De kwaliteit die getoond wordt is weliswaar technisch indrukwekkend, maar niet van het niveau wereldschokkend. Wellicht dat het definitieve product wel aan deze verwachtingen zal voldoen.

HP-3d-IMG

Wanneer is het beschikbaar?

Wanneer zijn deze 3D printers dan beschikbaar? Volgens HP zal de eerste machine niet voor 2016 op de markt komen. Voor analisten is het duidelijk dat de 3D printer divisie van HP niet direct een substantieel deel van inkomsten gaat generen. Denkbaar is wel dat dit het geval is in een paar jaar tijd.